Zásah ČNB držitele státních dluhopisů nepotěšil

20.11.2013 23:53

Nejen ti, co mají nějaké úspory v bankách, ale především ti, co se nechali zlákat emisí vánočních státních dluhopisů, teď jednoznačně prodělají. Ministerstvo financí nedávno nalákalo nabídkou státních cenných papírů s úročením dvou až tří procent. Intervence ČNB přišla pouhých pár dnů na to. Oslabení koruny, která má za cíl vyhnat inflaci na dvě procenta, držitele převážně tříletých dluhopisů rozhodně nepotěší.

V rámci letošní emise koupili zájemci spořící státní dluhopisy za více než 21 miliard korun. Pro vysoký zájem dokonce po několika dnech Ministerstvo financí příjem objednávek musel ukončit. Hned, co stát lidi a instituce nalákal na výhodné investování, ČNB dala jednoznačný podklad k tomu, aby šetřit přestali a naopak začali utrácet, co se dá.

Lidé s obavami o následné zdražování vykupují elektroniku. E-shopy potvrdily, že tržby stouply až o několik desítek procent. Kvůli vysoké poptávce dokonce někde kolabují logisticky distribuce. Zatímco v listopadu tržby rapidně stouply, po oslabení koruny se čeká jejich pokles už během prosince a ledna.

Benzin už stoupl na cenu 35,47Kč za litr. Veškeré spotřební zboží se podle cen pohonných hmot bude následně zdražovat také. Finanční odborníci se shodují, že skokové oslabení koruny bude problematické hlavně z důvodu dovozní náročnosti české ekonomiky.