Splácíte půjčku? Můžete se najít hned v několika registrech dlužníků

15.11.2013 21:44

Vzali jste si půjčku, pořídili kreditní kartu nebo přečerpali běžný účet? Pak se najdete určitě minimálně v jednom registru dlužníků. Pokud máte jakýkoliv důvod, můžete v dnešní době požádat o jejich úplný výpis. Dokonce není problém místo osobní návštěvy na pobočce využít žádosti v elektronické podobě nebo i formou SMS zprávy.

Registry se dělí podle toho, jaké společností dlužíme nebo zda jsme již propásly splatnost a jak si právě stojíme se svými závazky. Ať už se jedná o bankovní nebo nebankovní sektor, naše údaje jsou zaregistrovány už při pouhé žádosti o úvěr. Klidně celý rok zde můžou být k nahlédnutí, přestože půjčku nakonec nezískáme.

Po splacení úvěru jsou všechny údaje dostupné ještě následující čtyři roky, a to v bankovním i nebankovním registru.

Dalším provozovaným registrem je SOLUS. Tam se lidé dostanou, pokud své závazky neplní včas a jsou například v prodlení se splácením. I zde jsou veškeré údaje archivovány po dobu tří let a pak mohou být teprve smazány.

O výpis z registru dlužníků můžete zažádat hned několika způsoby. Na webových stránkách příslušného registru vyplníte oficiální formulář. S ním můžete zajít osobně na pobočku v Praze 4, poslat žádost poštou. Poplatky za výpis se pohybují podle způsobu doručení v rozmezí pár stokorun. Nejlevněji se dostanete k výpisu, pokud si ho po třiceti dnech vyzvednete osobně. Za příplatek si můžete vyžádat expresní výpis do 24hodin a nechat si ho zaslat i poštou. SOLUS poskytuje výpisy písemnou formou, a to dobírkou do vlastních rukou.

Není problémem kontaktovat provozovatele registru, pokud zjistíte, že na stránkách jsou údaje, o kterém nemáte ani tušení. Ti zpravidla kontaktují konkrétní finanční společnost, které se závazek týká a na Vaši žádost je údaj zpravidla smazán.