Schválí vláda vydání dluhopisů za více než 200 miliard korun?

04.12.2013 11:38

Státní dluh k poslednímu červnu dosáhnul na více než 1 678 miliardy korun. Tento týden by měla vláda jednat o vydání dluhopisů v roce 2014. Ministerstvo financí plánuje za získané finanční objemy z prodeje odkoupit dluhopisy splatné v následujícím roce a nákup dalších dluhopisů na trhu. Podle MF by tak vydání dluhopisů nemělo zásadně státní dluh zasáhnout.

Návrh zákona hovoří o vydaných dluhopisech za bezmála 210 miliard korun a splatností maximálně 105 let. Ministerstvo financí může peníze využít na úhradu dluhopisů splatných v následujícím roce 2014, státních dluhopisů se splatností delší než jeden rok odkupovaných z trhu v tom samém roce, případně také předčasných splátek jistin úvěrů od Evropské investiční banky.

 

O vlivu vydaných dluhopisů na státní dluh se MF již vyjádřilo. Zvýšení státního dluhu nastane o částku jejich jmenovité hodnoty. Utržené peníze budou vzápětí použity na splátky jednotlivých dluhů a tím se státní dluh opětovně zase sníží.

Státní dluh bude podle analytiků ovlivněn nedávnou intervencí České národní banky pro oslabení koruny. Ta se dotkne cen veškerého spotřebního zboží a změní tak chování domácností ohledně jejich utrácení a úspor. Všechny tyto faktory se do výsledného rozpočtu podepíší. Jak zásadně a v jakém rozsahu se do budoucna uvidí.