Půjčky před výplatou: ano či ne?

26.12.2013 11:19

Asi každý z nás se jednou dostal do situace, kdy nutně potřeboval menší obnos peněz. Využívat pro takové účely kreditní karty, kontokorentu nebo dokonce úvěru ale pochopitelně výhodné není. V současné době lákají různé společnosti na  půjčky  před výplatou. Jedná se o menší finanční hotovost, kterou po vyřízení potřebné dokumentace obdržíte téměř během okamžiku na osobní účet. Jste-li týden před výplatou a peněženka je dočista prázdná, vypadá taková půjčka jako jednoznačně výhodná. Víte, že po výplatě budete schopni opět částku vrátit a tak nevidíte důvod půjčku nevyužít.

Tyto druhy finančních produktů nabízí především nebankovní společnosti. U těch bychom měli být ale skutečně obezřetní a pozorně vybírat mezi konkrétní nabídkou a především podmínkami uzavření. Ty jsou často na první pohled lákavě výhodné. Půjčí pět tisíc a za měsíc po výplatě stejnou částku vrátíte. Problémem může ale být fakt, že do sjednané bezúročné doby peníze na účet nepřipíšete. Nesplnění sjednaného závazku v takových případech může způsobit nemalé potíže a výjimkou nejsou ani exekutoři za dveřmi. Další fintou společností, které půjčky před výplatou nabízejí, jsou dokonalé podmínky při prvním obchodu. Při něm je nový klient namlsán na  půjčku  zcela zdarma. Pokud se pak dostanete po čase do podobné situace, společnosti předpokládají, že nebudete váhat a nabídky takové půjčky opakovaně využijete. Zde už ale můžete narazit na tvrdou zeď. Podepíšete smlouvu se stejnými předpoklady jako při první návštěvě. Až po čase zjistíte, že jste tentokrát podepsali něco úplně jiného. Vysoké úrokové sazby, drsné sankce za nedodržení termínu splátky a podobně.

Stejně jako u veškerých forem úvěrů, půjček i jiných produktů, myslete na to, že se vždy jedná o vaše peníze a ctěte zlaté pravidlo: „Podepsat můžeš, přečíst musíš.“