Při daňové optimalizaci si dejte pozor na průhledné chyby

09.12.2013 20:06

Přichází konec roku a s tím spojené starosti menších podnikatelů i společností, jak zoptimalizovat základ daně. Vždy při těchto úpravách důkladně promyslete následky. Úpravy v mezích daňových zákonů jsou samozřejmostí, ale nesmyslné náklady koncem roku a nepodložené výdaje by mohly místo nižších daní přivést spíše nepříjemnou kontrolu z berňáku.

Pokud máte v úmyslu vměstnávat do účetnictví zdanitelné náklady, dělejte to průběžně během celého roku. Vkládat tyto případy nečekaně v posledním kvartálu je jednoznačnou pozvánkou pro kontrolu. Pokud existuje nějaký sporný doklad, je šťastnější variantou ho do evidence vůbec nezařadit. Pozor si dejte na zdůvodnění nákladů. Při kontrole musíte být schopni podložit využití nakoupených prostředků. Jestliže jste koncem roku pořídili pět nových počítačů, přičemž jste ve sdružení dvou fyzických osob, koledujete si o malér. Takové chyby jsou časté u začínajících podnikatelů. V rámci daňových zákonů jsou úpravy možné, ale vždy přemýšlejte.

Častým nešvarem živnostníků jsou dovolené skryté pod služební cestou. Tady je na místě skutečně reálně uvažovat, co je pravděpodobné a co nikoliv. Pokud vedete ryze tuzemský obchod s českými zákazníky, je velice nepravděpodobné, že u kontroly obhájíte služební cestu pro pětičlennou rodinu ke Středomoří.

Pokud se chcete vyhnout jednoznačným chybám v daňovém přiznání a pomoc při optimalizaci základu v mezích zákonů, je určitě výhodnější využít služeb daňového poradce a předejít zbytečným komplikacím.