Následující dva roky si Češi v utrácení opasky nejspíš nepovolí

02.12.2013 21:39


Z nejnovějších odhadů bank si příští roky české domácnosti z kopýtka ještě nevyhodí. Ohledně úspor a útrat půjde spíše o přežívání a očekává se, že budeme mít hluboko do kapsy. Intervence České národní banky pro oslabení koruny a následné zdražování spotřebního zboží do budoucna názory analytiků ještě podtrhují.

Podle zástupců České spořitelny budeme schopni více utrácet nejdřív v horizontu dvou let. Spotřeba domácností zůstane slabá kvůli pomalému růstu reálné mzdy. V příštím roce se výrazně nezmění ani míra úspor. Tyto faktory, včetně zvýšení dovozních cen nám tak nejspíš nedovolí začít více utrácet dříve jak v roce 2016.

Před zásahem ČNB odborníci odhadovali růst spotřeby domácnosti větší než v aktuální situaci. Podle ekonomů Komerční banky se nyní očekává mírný nárůst o pouhých 0,8%. Obava spotřebitelů z vývoje ekonomiky by se podle optimistických názorů mohla začít snižovat. Reálné příjmy domácností by se do budoucna měly zvyšovat a ochota investovat a utrácet by do příštích let mohla podle očekávání stoupnout.