Drzost úvěrových firem nezná mezí

15.11.2013 21:24

Lidé, kteří využívají služeb nebankovních sektorů, by měli být obezřetnější. Smlouvy o úvěru nebo půjčky sestavují velice obratně. Dnes už není výjimkou, že dlužníkům znemožní společnost splácet a celá věc může skončit nepříjemnými problémy a exekucí.

Obrovský pozor dávejte již při podpisu smluv. Častou praxí nebankovních institucí je požadavek na podpis směnky a ručení majetkem. Mezi obvyklé finty pak patří osobní výběrčí, který je pověřen splátky ke stanovenému datu u dlužníků vyzvednout. Pak je celkem snadné pro splátku nepřijít. U soudu se však spravedlnosti nedomůžete. Vina bude na dlužníkovi, ať je situace více čí méně absurdní.

Ojedinělé nejsou ani případy, kdy smlouva nerespektuje jediný den zpoždění splátky. Zaplatíte jednou o den později, než bylo stanoveno ve smlouvě a společnost napaří pokutu, kdy vyžaduje mnohonásobně tolik najednou, nebo si dokonce již nárokuje vaše byty a domy, kterými ručíte.

Případy poměrně často končí exekucemi. Z půjčky 20 000,-Kč tak rázem vzniká po vyčíslení všech nákladů exekutora a celého řízení dluh klidně převyšující 100 000,-Kč. Dluh je pak srážen z příjmu poškozeného, a to klidně i ze starobního důchodu.

Na internetových fórech je nepřeberné množství příběhů, jak je možné v dnešní době lidi stále nalákat, aniž by si uvědomovali, co podepisují a jakému riziku se s nebankovními sektory vystavují. Není se čemu divit. Podle posledních průzkumů je finanční gramotnost Čechů skutečně na bodu mrazu a tak asi těchto případů zatím ubývat nebude.

Lidé potřebují půjčit peníze, banka jejich žádost odmítne, protože vidí, že ze svých příjmů nejsou schopni závazku dostát. Právě toho faktu využívají nebankovní sektory, které bez problému půjčí kdykoliv a na cokoliv. Ovšem prostudovat si důkladně podmínky smlouvy už dokáže málokterý Čech.