Češi se bojí zdražování a skupují zájezdy na léto 2014

29.11.2013 19:11

Intervence České národní banky mění uvažování Čechů. Strach ze zdražování, které oslabená koruna v budoucnu způsobí, lidé skupují, co se dá. Výjimkou nejsou ani přeplněné cestovní kanceláře a agentury. Výhodné nabídky first minute zaznamenávají podle analýz větší zájem ze stran klientů než kdykoliv předtím. Vyřizování a plánování letní dovolené pro rok 2014 jsou tak v plném proudu.

   

Největší česká cestovní agentura potvrzuje enormní nárůst prodeje zájezdů, a to o více než 40%, které je z velké části způsoben právě oslabením koruny. Nejvíce požadovanou destinací jsou momentálně řecké ostrovy. V cestovní kanceláři Fisher je zájem o zájezdy o 10% vyšší než touto dobou v loňském roce.

Obavy Čechů o stoupající ceny zájezdů do budoucna jsou oprávněné. Odborníci se shodují, že dojde k jejich zdražení až o celou desetinu. Průměrná cena zájezdů by se v roce 2014 mohla dostat přes 13 tisíc korun. Zvýšení výdajů na dovolenou se podle analytiků promítne i v souvisejících oblastech. Kvůli slabší koruně musí lidé počítat kromě dražšího zájezdu i s vyšší útratou v místě pobytu. Stejně tak by měli počítat s vyššími výdaji před odjezdem. Zdražování se totiž dotkne veškerého spotřebního zboží. Potřeby na dovolenou, jako jsou plavky, krémy a další produkty, jsou z velké části dovážené ze zahraničí. I zde by měly domácnosti předem počítat s využitím větších finančních rezerv.