Češi dluží průměrně sto tisíc

18.11.2013 22:41

Tisíc zákazníků České republiky, Polska, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Mexika bylo dotazováno na preference při výběru institucí ohledně poskytování úvěrů. Přes trvající krizi dávají přednost české domácnosti rychlosti, s jakou peníze dostanou. Speciální nabídky, pověst společnosti jsou až druhořadé Nejnovější průzkumy společnosti Provident Financial ukázaly zajímavé výsledky. Téměř deset.

Není se čemu divit. Získat půjčku u bank je čím dál složitější. Více jak 50% respondentů ze všech zemí potvrdilo, že v posledních letech je pro ně žádost o půjčku mnohem větší problém. Čím dál více jsou využívány produkty nebankovních společností, kde nemusí klienti splňovat náročné podmínky. Ale riziko podepsaných smluv u podobných společností už Češi zanedbávají.

Pouze domácnosti v Mexiku v průzkumu uvedly, že dávají přednost pověsti firmy, od které si půjčují. A prioritou pro ně zůstává kvalitní zákaznický servis.

Průměrný dluh v České republice bez započtení hypoték je ve výši přes sto tisíc korun ročně. Měsíční splátky jsou téměř šest tisíc. Avšak pouze tři čtvrtiny z nich mají vytvořené finanční rezervy zhruba ve výši jedné takové měsíční splátky. Ze všech dotazovaných zemí se jedná o nejvyšší částku. Sousední Slováci mají roční dluhy necelých sedmdesát tisíc. Nejméně, s necelými třinácti tisíci korunami ročně, jsou zadluženi v Rumunsku.